torstai 19. huhtikuuta 2018

Gastronomiset termit

Kateenkorva = Sisäelin. Esim karitsan kateenkorva.

Kinoa = eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi

Kompotti = ruoan lisukkeena tai jälkiruokana käytetty hedelmistä valmistettu hilloke, jossa hedelmät ovat kokonaisina tai lohkoina

Korma = Intialainen ruoka, jossa mausteisessa kastikkeessa on kasviksia tai lihaa

Kroketti = perunasoseesta tai tähteistä valmistetusta taikinasta muotoiltuja tankoja, jotka uppopaistetaan 

Kumkvatti = Kasvi, joka muistuttaa appelsiinin kuorta. Pieni luumun kokoinen sitrushedelmä.

Kurkuma = Maustekurkuma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi. Sen juurista saatavaa maustetta kutsutaan kurkumaksi 

Makroni = Pieni ranskalainen marenkimassaleivonnainen

Mole = Kastike

Margarita = Klassinen meksikolainen drinkki 

Nasi Goreng = Indonesialainen ruoka

Okra = palkohernettä tai palkopapua muistuttava vihreä kotahedelmä

Paella = espanjalainen ruokalaji

Panettone = italialainen joulun ja uuden vuoden aikaan tarjoiltava pullamainen kakku

Pastis = Ranskalainen anisviina

Pastrami = Suolaliha, yleisimmin naudanlihaa

Pelmeni = Venäläinen raviolia muistuttava ruokalaji. Valmistetaan käärimällä yleensä jauhelihasta valmistettu täyte ohuen vehnäjauhoista valmistetun taikinan sisään.

Petit Four = Leivos

Polenta = ruokalaji, valmistetaan keittämällä. Rakenteeltaan se voi olla puuromaisen löysää tai veitsellä leikattavaa vanukkaan kaltaista kiinteää massaa. 

Brezel = solmun muotoon leivottu leipä tai leivonnainen, joka voidaan maustaa esimerkiksi siemenillä, pähkinöillä ja suklaalla 

Pulled pork = Nyhtöpossu

Punssi = arrakilla maustettu makeahko likööri

Quinoa = sama kuin Kinoa

Raclette = puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto

Raguu = muhennos

Rambutani = Takiaisen näköinen karvapallo. Sisällä vaalea hedelmäliha, joka syödään

Ratatouille = kuumana tai kylmänä nautittava vihannesmuhennos, joka voidaan tarjota pääruokana tai lisukkeena

Rösti = Levymäinen pannulla paistettu ruokalaji raastetusta perunasta ja sipulista

Sake = Japanilainen riisiviini 15-17% valmistetaan käymisen avulla

Saltimbocca = italialainen ruokalaji 

Surf and turf = klassinen ruoka-annos, jossa yhdistetään maan ja meren eläviä

Sushi = japanilainen ruoka jossa etikalla maustettua riisiä ja raakaa kalaa. Ympärillä merilevää. 

Särä = lampaasta ja perunasta leivinuunissa paistamalla valmistettu eteläkarjalainen perinneruoka

Tahine = murskatuista, raaoista seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa 

Tandoori = intialainen ruokalaji, intialainen mausteseos

Tapas = espanjalainen pikkusuolainen. Ruoka koostuu suupaloista, jotka syödään käsin.

Tapenade = provencelainen maustetahna, joka pääasiassa koostuu hienonnetuista oliiveista, sardelleista, kapriksista ja oliiviöljystä

Tartaletti = leivos

Tempura = perinteinen japanilainen ruokalaji, joka voidaan valmistaa kalasta, äyriäisistä tai kasviksista. Raaka-aineet leikataan suupaloiksi, kastetaan friteeraustaikinaan ja keitetään öljyssä, mieluiten seesamiöljyssä 

Timbaali = hieno liha- tai kasvismureke, joka kypsennetään erityisissä korkeissa timbaalivuoissa 

Terriini = vesihauteessa kypsennettyä mureketta, joka on valmistettu tasaiseksi hienonnetusta seoksesta. 

Toti = Väkevästä alkoholijuomasta, sokerista ja kuumasta vedestä sekoitettu juoma 

Tournedos = Ranskalainen ruokalaji, sisäfilee

Trifle = englantilainen jälkiruoka, joka koostuu sokerikakku-, vanukas- ja hedelmä- tai hillokerroksista kermavaahdolla tai syllabubilla päällystettynä. Kakkupohja kostutetaan sherryllä tai muulla alkoholipitoisella juomalla

Underberg = Vaaleanruskea, keskitäyteläinen, kuiva, lämmin, katkeroinen, lakritsinen, neilikkainen, lääkeyrttinen juoma

Vindaloo = intialainen ruokalaji jonka pääainesosat ovat viini/viinietikka ja valkosipuli

Vol-au-vent = voitaikinasta valmistettu ranskalainen ruokalaji

Vorschmack = itäeurooppalainen liharuoka joka valmistetaan jauhetusta lihasta, sipulista, vedestä ja anjoviksesta tai sillistä

Wasabi = maustekrassista valmistettua tahnaa

whoopie = täytekeksi. keksin ja piirakan yhdistelmä

zabaione = italialainen jälkiruoka ja usein myös juoma. valmistetaan munankeltuaisesta, sokerista ja makeasta viinistä tai likööristä, voidaan käyttää joskus myös kermaa tai kokonaisia munia

Durumvehnä = vehnien sukuun kuuluva viljalaji, jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät

Endiivi = lehtivihannes 

Entrecote = naudanliha, välikyljys

Escoffier = ensimmäinen suuri ravintolakokki, ja hän perusti huippuravintoloita luksushotelleihin eri puolille maailmaa, hän loihti annoksen, jossa oli vaniljajäätelöä, persikoita ja vadelmakastiketta.

Fajita = lämmin tex-mex ateria, joka tarjoillaan vehnä- tai maissitortillan kanssa.

File = selkälihan mureimpia osia, sisäfilettä ja ulkofilettä. Naudan- tai sianlihan yms. 

Filotaikina = taikina, joka valmistetaan pääasiassa vehnäjauhosta ja vedestä. Niiden lisäksi taikinassa on hiukan öljyä, esimerkiksi rypsiöljyä

Focaccia = litteä leipä, jonka päällä on mausteita sekä muita ruoka-aineita. Yleensä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa 

Fondi = kastikkeen pohja, melko sakeaa, maultaan vahvaa tiivistettyä lientä, jota valmistetaan sekä vaaleana että tummana 

Fondue = Rokalaji, jonka tärkein pääkomponentti on sulatettu kuuma juusto. 

Galantiini = kylmänä tarjottava hieno liha- tai kalapatee tms. hyytelöity liharuoka

Gazpacho = kylmä keitto

Gnocchi = alun perin italialaiseen keittiöön kuuluva myky. Gnocchi-mykyjä voidaan valmistaa jauhoista tai perunasta tehdystä taikinasta. Mykyjen sekaan voi olla leivottuna juustoa, lihaa tai mausteita.

Grogi = vedellä väkevästä alkoholijuomasta, kuten viskistä, ginistä, konjakista tai rommista, laimentamalla saatu juoma 

Guacamole = Avocadosta tehty meksikolaisperäinen dippi tai lisuke

Gulassi = paprikalla maustettu liharuoka 

Gumbo = pataruoka

Jambalaya = louisianalainen ruoka, joka voidaan valmistaa kolmella eri tavalla: lihasta, vihanneksista, riisistä ja liemestä

Jerky = kuivaliha

Julienne = Venäläinen sieniruukku 

Aioli = kylmä kastike

Amuse bouche = alkupala

Bataatti = makea- ja suurmukulainen viljelyskasvi

Bavarois = kylmä kermavanukas

Béchamel = valkokastike

Bernaise = emulsiokastike

Briossi = kuohkean pehmeä hiivataikinaleivonnainen 

Brulee = paahtovanukas

Cava = shamppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini

Chateaubriand = paksu naudanpihvi, joka jätetään sisältä raa'aksi ja tarjoillaan persilijan ja raastetun piparjuuren kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juomalaseja

Alkoholijuomalasien rooli on erittäin tärkeä, sillä lasin tarkoitus on tuoda esille kunkin juoman parhaat puolet.  Cocktail-lasi/Ma...