tiistai 17. huhtikuuta 2018

Alkoholijuomat

Gini
  • Väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista.
  • Ominaismaku ginille syntyy katajanmarjoista.
  • Gini on saanut nimensä latinankielisestä sanasta juniperus, joka tarkoittaa katajaa.
  • Ginin maku on hyvin kuiva.
  • 1800-luvulla ginistä alettiin keksiä useita ginipohjaisia juomasekoituksia.
  • Suomessa giniä käytetään alkuperäisen lonkeron ainesosana


Genever
  • Genever on kehitetty Hollannissa ja Belgiassa 1500-luvulla.
  • Geneverit tislataan usein ruis-, ohra- ja maissimaltaiden sekoituksesta, jolloin siihen jää viljan maku.
  • Viimeisessä tislauksessa lisätään mausteet, katajanmarjat ja muut kasvit, sen makua pehmennetään sokerilla. 
  • Maustamisessa käytetään esimerkiksi anista ja korianteria. 


Akvaviitti
  • Pohjoismainen maustettu viina, joka on valmistettu useimmiten perunasta ja viljasta.
  • Alkoholipitoisuus noin 40-45%. 
  • Väriltään akvaviitti voi olla kullankeltaista tai kirkasta.
  • Pääraaka-aine on kumina, mutta siinä voi myös olla anista, fenkolia, kardemummaa, vaniljaa, korianteria, sitruunan kuorta ja lakritsia. 
  • Nimi tulee latinankielestä aqua vitae, joka tarkoittaa elämän vettä.

Grappa
  • Viinin puristusjäämistä tislattu italialainen viina.
  • Alkoholipitoisuus 37,5-60%.
  • Valmistetaan viininteon ylijäämistä viinirypäleen osista, pääosin kuorista.
  • Siihen voidaan lisätä hedelmäsokeria miedontaakseen ja makeuttaakseen.
  • Perinteisesti grappaa juodaan shottilaseista, mutta suositellaan juomaan grappalaseista. 




Tequila

  • Meksikolainen väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tequila-agaave-kasvista.
  • Tequilassa täytyy olla vähintään 51% agaavea, jotta sitä voi kutsua tequilaksi.
  • Nautitaan yleensä shottina.
  • Perinteisesti nautitaan snapsina, mutta useimmiten tarjotaan suolan ja limen tai sitruunan kanssa.



Vodka
  • Väritön viina
  • Minimivahvuus vodkassa on 37,5 % 
  • Sisältää ainoastaan vettä ja etanolia
  • Valmistetaan yleensä viljasta, mutta voidaan tislata myös muista tärkkelyksistä
  • Voidaan nauttia joko raakana usein jäähdytettynä kylmäksi tai vastaavasti juomasekoituksina

Viinat

  • Yleisnimitys väkevälle juomalle
  • Erityisesti viitataan tislattuihin, värittömiin ja maustamattomiin alkoholijuomiin
  • Useita käyttötarkoituksia kuten ruoan ohella, polttoaineena, nautintoaineena, humaltumis tarkoitukseen ja lääkinnällisiin tarkoituksiin 




Rommit
  • Sokeriruo'osta valmistettava väkevä alkoholijuoma
  • Jakautuvat kahteen pääluokkaan, onko ne valmistettu sokeriruo'on mehusta vai melassista
  • Alkoholipitoisuus noin 40% 
  • Erityisväkevissä voi olla jopa 75%
  • Tislauksen jälkeen tulisen ja raa'an makuista

Konjakit
  • Ranskalainen viinillä tislattu rypäleviina
  • Brandyn alalaji
  • Valmistetaan valkoisista viinirypäleistä tehtyä mehua käyttämällä ja tislaamalla, jonka jälkeen kypsyy monia vuosia tammitynnyreissä
  • Valmis konjakki on noin 40%


Brandyt
  • Yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille väkeville alkoholijuomille
  • Useita alalajeja kuten armanjakki, calvados ja konjakki
  • Alkoholipitoisuus noin 36-40% 


Armanjakit
  • Ranskalainen viinistä tislattu väkevä alkoholijuoma
  • Tislataan jatkuvalla tislauksella
  • Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus noin 40%


Calvados
  • Ranskassa valmistettu omenaviina
  • Valmistamiseen käytetään kolmea eri omenalaatua; makeita, karvaita ja happamia
  • Alkoholipitoisuus noin 40%



Viskit
  • Maltaista, maissista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleitä, joita kypsytetään tammitynnyreissä 
  • Yleisin viskityyppi on skotlantilaiset blenbeb-viskit 
  • Viskinä voidaan pitää vähintään kolme vuotta vanhentunutta 40% alkoholijuomaa






Liköörit
  • Makujen kirjo vaihtelee aidoista marjoista ja hedelmistä lukuisiin mausteisiin
  • Maku tulee käytetyistä raaka-aineista
  • Alkoholipitoisuus vaihtelee 15-55% välillä, mutta useimmat ovat noin 21%



Katkerot
  • Katkeroiden maustejuurista tai kuorista uutetuilla katkeroaineilla maustettuja viinoja
  • Maku tulee yrteistä, kasvien juurista ja muista kasvin osista joita tislataan tai liotetaan alkoholin kanssa
  • Maku on yleensä liian karvas, jonka takia siihen lisätään sokeria reippaasti 250g litraan
  • Alkoholipitoisuus noin 20-40% välillä












Lähteet
  • Google
  • Wikipedia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juomalaseja

Alkoholijuomalasien rooli on erittäin tärkeä, sillä lasin tarkoitus on tuoda esille kunkin juoman parhaat puolet.  Cocktail-lasi/Ma...