- Väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista.
- Ominaismaku ginille syntyy katajanmarjoista.
- Gini on saanut nimensä latinankielisestä sanasta juniperus, joka tarkoittaa katajaa.
- Ginin maku on hyvin kuiva.
- 1800-luvulla ginistä alettiin keksiä useita ginipohjaisia juomasekoituksia.
- Suomessa giniä käytetään alkuperäisen lonkeron ainesosana
Genever
- Genever on kehitetty Hollannissa ja Belgiassa 1500-luvulla.
- Geneverit tislataan usein ruis-, ohra- ja maissimaltaiden sekoituksesta, jolloin siihen jää viljan maku.
- Viimeisessä tislauksessa lisätään mausteet, katajanmarjat ja muut kasvit, sen makua pehmennetään sokerilla.
- Maustamisessa käytetään esimerkiksi anista ja korianteria.
Akvaviitti
- Pohjoismainen maustettu viina, joka on valmistettu useimmiten perunasta ja viljasta.
- Alkoholipitoisuus noin 40-45%.
- Väriltään akvaviitti voi olla kullankeltaista tai kirkasta.
- Pääraaka-aine on kumina, mutta siinä voi myös olla anista, fenkolia, kardemummaa, vaniljaa, korianteria, sitruunan kuorta ja lakritsia.
- Nimi tulee latinankielestä aqua vitae, joka tarkoittaa elämän vettä.
Grappa
- Viinin puristusjäämistä tislattu italialainen viina.
- Alkoholipitoisuus 37,5-60%.
- Valmistetaan viininteon ylijäämistä viinirypäleen osista, pääosin kuorista.
- Siihen voidaan lisätä hedelmäsokeria miedontaakseen ja makeuttaakseen.
- Perinteisesti grappaa juodaan shottilaseista, mutta suositellaan juomaan grappalaseista.
Tequila
- Meksikolainen väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tequila-agaave-kasvista.
- Tequilassa täytyy olla vähintään 51% agaavea, jotta sitä voi kutsua tequilaksi.
- Nautitaan yleensä shottina.
- Perinteisesti nautitaan snapsina, mutta useimmiten tarjotaan suolan ja limen tai sitruunan kanssa.
Vodka
- Väritön viina
- Minimivahvuus vodkassa on 37,5 %
- Sisältää ainoastaan vettä ja etanolia
- Valmistetaan yleensä viljasta, mutta voidaan tislata myös muista tärkkelyksistä
- Voidaan nauttia joko raakana usein jäähdytettynä kylmäksi tai vastaavasti juomasekoituksina
Viinat
- Yleisnimitys väkevälle juomalle
- Erityisesti viitataan tislattuihin, värittömiin ja maustamattomiin alkoholijuomiin
- Useita käyttötarkoituksia kuten ruoan ohella, polttoaineena, nautintoaineena, humaltumis tarkoitukseen ja lääkinnällisiin tarkoituksiin
Rommit
- Sokeriruo'osta valmistettava väkevä alkoholijuoma
- Jakautuvat kahteen pääluokkaan, onko ne valmistettu sokeriruo'on mehusta vai melassista
- Alkoholipitoisuus noin 40%
- Erityisväkevissä voi olla jopa 75%
- Tislauksen jälkeen tulisen ja raa'an makuista
Konjakit
- Ranskalainen viinillä tislattu rypäleviina
- Brandyn alalaji
- Valmistetaan valkoisista viinirypäleistä tehtyä mehua käyttämällä ja tislaamalla, jonka jälkeen kypsyy monia vuosia tammitynnyreissä
- Valmis konjakki on noin 40%
Brandyt
- Yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille väkeville alkoholijuomille
- Useita alalajeja kuten armanjakki, calvados ja konjakki
- Alkoholipitoisuus noin 36-40%
Armanjakit
- Ranskalainen viinistä tislattu väkevä alkoholijuoma
- Tislataan jatkuvalla tislauksella
- Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus noin 40%
Calvados
- Ranskassa valmistettu omenaviina
- Valmistamiseen käytetään kolmea eri omenalaatua; makeita, karvaita ja happamia
- Alkoholipitoisuus noin 40%
Viskit
- Maltaista, maissista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleitä, joita kypsytetään tammitynnyreissä
- Yleisin viskityyppi on skotlantilaiset blenbeb-viskit
- Viskinä voidaan pitää vähintään kolme vuotta vanhentunutta 40% alkoholijuomaa
Liköörit
- Makujen kirjo vaihtelee aidoista marjoista ja hedelmistä lukuisiin mausteisiin
- Maku tulee käytetyistä raaka-aineista
- Alkoholipitoisuus vaihtelee 15-55% välillä, mutta useimmat ovat noin 21%
Katkerot
- Katkeroiden maustejuurista tai kuorista uutetuilla katkeroaineilla maustettuja viinoja
- Maku tulee yrteistä, kasvien juurista ja muista kasvin osista joita tislataan tai liotetaan alkoholin kanssa
- Maku on yleensä liian karvas, jonka takia siihen lisätään sokeria reippaasti 250g litraan
- Alkoholipitoisuus noin 20-40% välillä
Lähteet
- Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti