Tietoa punaviineistä
Punaviini saa punertavan värinsä tummien viinirypäleiden kuorista, joiden annetaan uuttua rypälemehussa. Punaviinin värin syvyys voi vaihdella. Rypäleiden kuorista syntyy parkkihappoja eli tanniineja viiniin. Tunnetuimpia punaviinirypäleitä ovat Cabernet Sauvignon, Merlot sekä Shiraz. Kaikki nämä rypäleet ovat kotoisin Ranskasta, mutta nykyään niitä tuotetaan muissakin viinintuottajamaissa.
Punaviiniä pidetään yleensä parhaana viininä punaiselle lihalle, riistalle ja täyteläisen makuiselle ruualle.
Punaviinit luokitellaan suutuntuman mukaan kevyisiin, keskitäyteläisiin, täyteläisiin ja erittäin täyteläisiin.

Punaviinirypäleitä
- Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon tunnetaan voimakkaasta maustaan ja se on yksi suosituimpia punaviinirypälelajikkeita. Rypäleen kotipaikka on Bordeauxin alue. Cabernet Sauvignon maku on hedelmäinen.
- Merlot
Merlot on Cabernet Sauvignonin ohella tunnetuimpia punaviinilajikkeita. Näitä kahta lajiketta käytetään usein myös sekoitettuina toisiinsa. Merlot pehmentää Cabernet Sauvignon makua.
- Pinot Noir
Pinot Noir on vaativa rypäle viininviljelijän kannalta, ja viinin maku vaihtelee kasvupaikan mukaan. Maultaan Pinot Noir -viinit ovat vähempihappoisia ja hieman makeampia kuin Cabernet Sauvignon ja Merlot.
- Sangiovese
Sangiovese on kotoisin Italian Toscanasta. Sangiovesen maku on kirsikkainen ja voimakas.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti